שתף קטע נבחר

 

אולטימטום: קבלו את דו"ח שוחט תוך שבועיים

בתום ישיבת חירום שכונסה בראשות יולי תמיר, עם נציגי האוניברסיטאות, המכללות, הסגל והסטודנטים, נקראה הממשלה לקבל את גרסת שרת החינוך לדו"ח שוחט. "אם ההצעה לא תתקבל, לא תיפתח שנת הלימודים הבאה - וייתכנו גם שביתות עד בשנה הנוכחית", נמסר

אם הממשלה לא תאמץ את דו"ח שוחט תוך שבועיים, ייתכן שתושבת מערכת ההשכלה הגבוהה עוד השנה ולא תיפתח שנת הלימודים הבאה - כך הוחלט אחר הצהריים (יום א') בתום ישיבת חירום של ראשי מערכת ההשכלה הגבוהה, שבה השתתפו יו"ר המועצה להשכלה גבוהה, השרה יולי תמיר, נציגי האוניברסיטאות, המכללות, הסגל והסטודנטים.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הודיע שיכריע בנושא יישום מסקנות ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה מייד לאחר חג שבועות. הוא הנחה את שר האוצר, רוני בר-און, ואת שרת החינוך להמשיך את הדיון בנושא באופן אינטנסיבי עד שתושג הסכמה.

 

קודם לכן, בתום ישיבת החירום בירושלים של ראשי ההשכלה הגבוהה, נמסר כי "לנוכח מצבה הקשה של המערכת והסכנה המוחשית המרחפת מעליה ברור שבנתונים הנוכחיים לא ניתן יהיה לפתוח את שנת הלימודים תשס"ט. כל הגורמים במערכת ההשכלה הגבוהה שוקלים בחיוב להשבית את המוסדות עוד בשנת הלימודים הנוכחית וזאת אם לא יחול שינוי מהותי במצב במהלך השבועיים הקרובים". כל הגורמים קראו לראש הממשלה ולשר האוצר לאמץ מיד את עיקרי דו"ח ועדת שוחט ולהזרים 1.8 מיליארד שקל למערכת בחמש השנים הקרובות.

 

יו"ר המועצה להשכלה גבוהה ושרת החינוך, יולי תמיר, אמרה ל-ynet: "באין תקציב, אי אפשר לפתוח שנת לימודים. מערכת ההשכלה גבוהה לא יכולה לחכות עד שעניינים יתבהרו בראשית השנה, אלא דורשת פתרון כעת. אנחנו קוראים לממשלה לקבל את ההצעה שהגשתי שהוסכמה על כל גורמי ההשכלה הגבוהה. היו לדו"ח לא מעט התנגדויות ולאחר שהוכנסו התיקונים הדרושים, אכן הגענו היום להסכמה ואמרו שהמודל שהצעתי מקובל על כולם. המודל הזה אמור לעלות לממשלה. מה שעוצר מבעדו, זו עמדת משרד האוצר".

 

"באוצר יש חבורה של ילדים"

ועדת שוחט, שעל הקמתה החליטה הממשלה לנוכח מצבה העגום של מערכת ההשכלה הגבוהה, הגישה את המלצותיה ומסקנותיה לפני כשנה, אך מאז ועד היום טרם התקיים דיון בנושא בממשלה וזו לא קיבלה החלטה המאמצת את עיקרי הדו"ח, למרות הבטחות מפורשות. במזכירות הממשלה הונחה הצעת מחליטים שגובשה על-ידי תמיר, בתיאום עם כל הגורמים הרלוונטיים, והיא זו שמחייבת את מערכת ההשכלה הגבוהה כולה.

 

בישיבת החירום, הציגה תמיר את דו"ח שוחט "המחודש" לאחר שהוכנסו בו תיקונים - והוא יוגש לאישור הממשלה ללא שינוי בתנאי העסקת הסגל הזוטר ותנאי הסגל הבכיר שייעשה ללא הסכמתם, וללא שינוי בשכר הלימוד ללא הסכמת הסטודנטים. סעיפים אלה עוררו את התנגדות משרד האוצר לאישורו.

  

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, בועז טופורובסקי, אמר לאחר דיון החירום: "הדבר היחיד שכולם הסכימו עליו - זה שצריך תוספת תקציבים דחופה להשכלה הגבוהה. יש באוצר חבורה של ילדים שקובעים מה יהיה בהשכלה הגבוהה. הם מחזיקים את המערכת כבת ערובה לתכתיביו, כלומר לא ינתנו תקציבים עד שיסכימו להפרטת מערכת ההשכלה הגבוהה".

 

יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' שלמה גרוסמן, הביע גם הוא את מורת רוחו מהסחבת שנוקט האוצר. "אנחנו לא זוכים לכך שהנושא יובא לדיון. כמעט כל הדוברים היו בדעה ששנת הלימודים הבאה לא תיפתח אם לא יהיו משאבים למערכת ההשכלה הגבוהה.

 הממשלה החליטה לדון על נושא שכר הלימוד עם הסטודנטים, ובינתיים זה לא נעשה. לא צריך להעניש בינתיים את מערכת ההשכלה הגבוהה כולה".

 

הודעתם החריפה של המשתתפים בישיבת החירום נחתמה בכך ש"במהלך התקופה הקרובה תקבל הוועדה לתכנון ותקצוב בתיאום עם כלל הגורמים החלטות אופרטיביות נוספות כיצד לנהוג נוכח המשבר המחריף שעלול להוביל לפגיעה חריפה במערכת ההשכלה הגבוהה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרת החינוך, יולי תמיר
צילום: ירון ברנר
השביתות יחזרו?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים